Bemutatkozik a LA75

 

Kik vagytok?

2019-ben alapítottuk meg a LA75-öt. Mozgalmunk ideológiai alapvetése a libertarizmus, mely szerint a polgárok közti szerződések és véleményük semmilyen módon nem kényszeríthető, vagy korlátozható. Továbbá a szabad egyének közötti agressziómentesség elvét (non-aggression principle) morális szemléletünk alapvető részének tekintjük. Első komolyabb, nemzetközi hírnevet hozó politikai sikerünket 2021-ben, a Tömeges Üzletnyitás akcióval, valamint a Tüntetés az Életért és a Szabadságért felhívásunkkal arattuk. Részletek: la75.hu/gyujtes

Ki képviseli a pártot?

 

Mi a legfőbb politikai célotok?

A LA75 célja, hogy minimalizálja az állami elvonás, a kormányzati monopóliumok, árszabályozások és koncessziók szerepét, amelyek kényszerítő ereje egy szűk elitet támogat a többség rovására.

Miért éppen ”Le az Adók 75%-ával Párt” ?

Az egyik legfontosabb célkitűzésünk az, hogy legalább olyan alacsony mértékűre csökkentsük az adók mértékét, ahogyan Hong Kong is tette. A jelenlegi, összesített 51%-os adóterhet 75%-kal akarjuk mérsékelni, így az összes adó együttesen a bevételednek csupán 12,75%-a lenne. Ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy mindenki piaci alapon, saját igényei szerint vegyen igénybe szociális és kulturális szolgáltatásokat, és ne állami kényszer hatására.

Hogyan csökkentitek majd az állami újraelosztást?

A vallásokat, sportklubokat, közmédiát, nyugdíj-, és egészségbiztosítást, valamint a multiknak és a termelőknek juttatott pénzbeli és infrastrukturális szubvenciókat senkinek sem kell majd kötelezően finanszíroznia, ahogy eddig volt. Ez akár havi +130 000 Forintot is jelenthet átlagosan egy munkavállaló jövedelmében. Emellett ugyancsak visszavágnánk az állami bürokráciát; számos hivatalos adatot egységesítenénk és elosztott adatbázisba vezetnénk át. Részletek: Programunk rövid kivonata (PDF)

Mi a legfőbb oka a bekövetkező szabadpiaci fordulatnak?

Egy szabadabb piacon, ahol az emberek több magántulajdonnal rendelkeznek, könnyebben nyithatnak vállalkozást, gyorsabban nőnek a reálbérek, több forrás jut innovációra és kutatásokra és környezettudatosabban élnek. Ezeket számos történelmi eset és róluk szóló analízis bizonyítja, mint például Dél-Kelet Ázsiában Hong-Kong és Szingapúr esete, vagy Dél-Amerikában Chile. Mindez egyaránt ösztönözné a fiatalokat és befektetőket, hogy Magyarországot jobb helynek ítéljék, mint nyugati versenytársait. Továbbá nagyobb szerep jutna a családoknak, hogy a szülő döntse el milyen típusú oktatást szán gyerekének az állami felülről elrendelt, központi oktatási terv helyett.

Mik a politikai várakozások veletek kapcsolatban?

Az üzenetünk kétségtelenül nagy előnyt biztosít számunkra, hiszen gazdaságpolitikánk által többet kereshetnek az alkalmazottak és a vállalkozók is, ami elég fontos tényező a dolgozó polgároknak egy demokratikus választás során. Reprezentatív mintán 59,4% támogatólag reagált arra, hogy inkább ránk szavaznának az adóztatáspárti (Fidesz, DK, Momentum, Jobbik, stb.) pártokkal szemben, amennyiben az összes, nyugdíjra- és egészségbiztosításra, vallásra, sportra, közmédiára költött munkát terhelő adót a munkavállalóknál hagynánk. Részletek itt.

Hogyan juttatjátok el az üzeneteteket a társadalom számára?

Elsősorban a közösségi médián, pl. a Facebookon keresztül, ahol Te is aktív lehetsz és kifejtheted a véleményedet. Felületeink (Facebook, Instagram, stb.): kattints ide.

Mi az álláspontotok a migrációval összefüggésben?

A migráció forrásai elsősorban a legantikapitalistább országok, ahol vagy hiányzik a magántulajdon védelmének joguralma – mint például Nigéria vagy Szíria – vagy túl szocialista az állam és ezzel megfojtja a piacot – mint például Venezuela. Mivel a segélyrendszerrel csak importálnánk tőlük azt az antikapitalista gyakorlatot, ami az országukat is tönkretette, ezért a helyben való, önkéntes alapú segítségnyújtást támogatjuk. Olyan technológiai újítások elterjesztésére (pl. blockchain) lenne szükség, amely révén a sanyarú sorsú emberek függetleníteni tudnák magukat az őket kizsákmányoló államszervezetektől, és biztonságosabb védelmet adhatnának a magántulajdonuknak.

Mi az álláspontotok a környezet védeleméről?

Nem a szabad piac, hanem gyakorlatilag az állami szubvenciók és a feleslegesen köztulajdonban lévő területek azok, amelyek ártanak a környezetnek, ezért a free market environmentalizmust képviseljük. Ez a tudományosan megalapozott koncepció a természeti erőforrások magántulajdonba vételét támogatja azzal a céllal, hogy annak fenntarthatóságában való érdekeltség nőjön.


Tüntetés az Életért és a Szabadságért (Tömeges Üzletnyitás)

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Le az Adók 75%-ával Párt, LA75 (@libertariusok) által megosztott bejegyzés